Diverse

Aktier for begyndere: Sådan kommer du i gang

Hvis du gerne vil i gang med aktiehandel, kan det godt være en anelse svært at forstå hele sammenhængen lige til at starte med. Mange ender med at holde sig tilbage på aktiemarkedet, hvis ikke de ved nok omkring emnet, og det er en skam.

Ved man ikke nok om aktiehandel, kan det føles lidt skræmmende at investere sine penge i det. Derfor ender mange med at tøve. Vil du vide, hvordan du kommer i gang med at investere i aktier – selvom du intet ved om det? Så læs med nu.

Aktiemarkedet er en del mere befolket nu, end det var førhen. Det vil sige, at det i dag er lidt sværere at ramme de få aktier, der er på markedet, der giver den rigtig høje gevinst. Men holder du fokus på den lange bane, kan du regne med, at de fleste der handler med aktier i gennemsnit får 5-10% i årligt afkast. Det hober sig op over tid – og det kan naturligvis også være, du er en af dem, der rammer helt plet og får forøget formuen markant.

Dog kan det naturligvis også godt gå den anden vej. Især når du er ny på aktiemarkedet, kan det være en god ide at handle med en lav risiko. Du kan for eksempel følge tommelfingerreglen, der lyder på, at én af dine aktier ikke må bestå af mere end 5% af din portefølje.

Hvad er aktier helt præcist – og hvad skal man gøre?

Investerer du i en aktie, investerer du i en ejerandel i en virksomhed. Derfor bliver du altså medejer af virksomheden, når du ejer en aktie der, trods du højst sandsynligt ikke vil få nogen indflydelse på ledelsen af virksomheden. Men du følger virksomhedens økonomiske gang – er der overskud i virksomheden, er der altså overskud blandt ledelsen, og typisk en del af det overskud blive udbetalt til dig enten ved årets udgang eller kvartalets udgang. Delen af overskuddet, som tilfalder dig, hænger naturligvis sammen med, hvor mange aktier, du har i virksomheden.

En anden måde, hvorpå du kan tjene penge ved aktiehandel, er ved at lære markedet så godt at kende, at du kan investere i aktier på de rigtige tidspunkter – og ligeledes sælge dem videre på de rigtige tidspunkter. Således vil du have købt aktierne billigere, end du sælger dem videre for, og så har du fået en indtjening på det.

Vil du lære endnu mere om aktier?

Hvis du gerne vil vide endnu mere om aktier og aktiehandel, er der naturligvis hjælp at hente. Du kan blandt andet tage et klik forbi MinInvestering, hvor du kan læse om alt, der har med aktier at gøre. På MinInvestering får du en komplet guide om aktier for begyndere, samt hvordan du bedst muligt kan investere dine penge.

Det kan være fristende blot at slå sig løs på aktiemarkedet med det samme, men det er vigtigt at du føler, du har kendskab nok til at træffe kloge valg på aktiemarkedet, så det ikke ender med at give bagslag.