Stigningen i antallet af lån i den mindre størrelsesorden som for eksempel minilån, er steget markant gennem de seneste år. Og det med god grund. De små lån kan være en nyttig hjælp til de uforudsete udgifter, som man pludselig støder på. Det kan være et hul i tanden, som gjorde tandlægeregningen lidt dyrere end forventet. Det kan være at køleskabet eller vaskemaskinen pludselig er sat ud. Eller det kan være at den taske, som man er i gang med at spare op til, pludselig er kommet på tilbud i denne måned og at man derfor vil spare penge i det lange løb ved at foretage købet netop nu. Begrundelserne for at optage et lån er mange. Herunder kan du læse mere om, hvad der er værd at vide, før man beslutter sig for at optage et minilån
Minilån – hvad dækker det over?
Der er flere ting, som adskiller et minilån fra de mere konventionelle lån, som man optager i banken. Først og fremmest er der størrelsen på lånet. Et minilån er, som navnet antyder, et lån på et mindre beløb. Det eksakte beløb kan variere fra udbyder til udbyder, men er typisk mellem 500 og 5000 kr. Lånet ansøges online og ansøgningsproceduren er ofte hurtig og nem. Man skal ikke opfylde de samme krav for at optage et minilån, som man skal ved et banklån. Man skal for eksempelvis ikke nødvendigvis være i besiddelse af en vis sum penge, som kan fungere som sikkerhed. Dette gør at langt de fleste bliver godkendt til at optage et minilån, så længe de opfylder aldersgrænsen, der typisk er på 18 år. Undtagelsen er dog, hvis man er registreret som dårlig betaler gennem RKI registeret. Er man først registeret her, er det svært at få lov til at optage flere lån. Derfor skal man også tænke sig om, når man optager et lån og have sat sig godt ind i, hvornår lånet skal være betalt tilbage og hvad den endelig omkostning løber op i.
Samlede omkostninger og tilbagebetaling
Inden man skriver under på et minilån, skal man sørge for at nærlæse, hvor lang tid man har til at betale tilbage og hvad de endelige omkostninger løber op i. Da man ikke skal stille nogen sikkerhed for sit lån, er minilånets renter og gebyrer ofte højere end ved et almindeligt lån. Der er en række begreber, som er gode at have styr på. Løbetiden angiver, hvor lang tid man har til at betale lånet tilbage. Den månedlige ydelse er det beløb, man skal betale for sit lån om måneden. ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Her ser du, hvad lånet reelt koster inklusive alle renter og omkostninger. Det som er vigtigt at notere sig, er, om det er realistisk at betale lånet tilbage indenfor løbetiden og altså om ens fremtidige indtægter kan dække det. Man skal altså kun optage lån i en størrelsesorden, som ens økonomi kan klare. Det betyder også at jo større indtægt man har, jo mere kan man låne.