Mangler du overblik over økonomien? Vil du gerne have en bedre fornemmelse af, hvor pengene ruger hen og hvor meget du bruger på forskellige poster? Måske det kniber lidt sidst på måneden, på trods af, at der var rigeligt med penge på lønningsdag? Uanset hvad, så er det en rigtig god idé at have overblik over sin økonomi, rig som fattig, høj som lav, ung som gammel. Den bedste måde at få styr på økonomien på, det er ved at lægge et budget.
Hvad er et privatbudget?
Du har måske hørt ordet ”budget” før, og har end idé om, hvad det indebærer. Er man ikke inden for den handelsfaglige eller økonomiske verden, så er det måske ikke lige til at lægge et budget. For hvad skal man egentlig have med i sådan et? For at hjælpe dig godt på vej, så kan du på nettet finde skabeloner, som kan anvendes til at udfærdige dit budget. Her er de forskellige poster skrevet op, så de blot skal udfyldes. Dette hjælper med at danne overblik, og ikke mindst af alt at sørge for, at man ikke glemmer nogle poster.
I budgettet skal ALLE dine penge sådan set kategoriseres på den ene eller den anden måde. Det er derfor ikke blot et skema til de faste udgifter, men også ting som fornøjelser, tandlæge, tøj osv. Skal også være med.
Find budget skabeloner på budgetter.dk
Del udgifter ud over hele året og undgå røde tal på kontoen
Ved at lægge et budget, kan du få så meget overblik, at du kan dele dine udgifter op ligeligt hen over hele året. Det er en kæmpe fordel i forhold til, at man hver tredje måned næsten ingen penge har, fordi der trækkes forsikringer, internet, boliglån og andre ting, hvor man modsat måske i andre måneder har masser af penge til overs. Disse måneder med masser af penge, kan nemt føre til overforbrug, hvis ikke man har overblik over, hvor meget der skal bruges i næste måned eller nogle måneder frem til nogle lidt større regninger.
Med et budget kan du altså overføre et fast beløb til din budgetkonto hver måned. Derved kommer du aldrig til at mærke noget til, hvis der i nogle måneder er flere regninger, end du har penge til. Såfremt du har en nogenlunde fast månedsløn, så vil du altså føle, at du har samme beløb til mad, fornøjelser og lignende hver måned.
Vær realistisk, når du lægger posterer
For at kunne postere rigtigt, så kræver det dog, at du kigger tilbage og får et overblik over, hvor meget du egentlig bruger på forskellige ting. Eksempelvis, så skal posten ”mad” ikke blandes sammen med posten ”fornøjelser”. Man kan naturligvis handle billigt ind, men det er primært posten ”fornøjelser” der bliver trukket i, hvis ikke der er lige så mange penge, som man gerne vil have. Først og fremmest gælder det de nødvendige poster.
Et budget skal dog være realistisk. Kan du se, at du bruger 1500 kr. om måneden på benzin, så nytter det ikke noget, at du posterer med 1000 kr., blot fordi, at du gerne vil spare her. Vær realistisk og skær noget fra, som ikke er nødvendigt eller kan gøres billigere på en anden måde, hvis ikke dine udgifter går op med din løn.